Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Polispost.com - άρθρο 3

Quotes - αποφθέγματα - Θεωρίες
Διαμορφώνοντας μία διαφορετική στάση ζωής, δημιουργώντας μία μοναδική νοοτροπία, αναμοχλεύοντας τον Τομ Ρόμπινς, τον Ναπολέων Χιλ και τον Χένρι Μπέργκσον με κάποιες προσωπικές μου ανησυχίες....

Πολλοί από εμάς, πέρα από μία απροσδιόριστη στάση ζωής, χρησιμοποιούμε κάποιο μότο, κάποια φράση που μας υπενθυμίζει όλα αυτά, που βαθιά μέσα μας πιστεύουμε. Λίγες λέξεις, που αποτελούν προσωπικά αποφθέγματα ή quotes, ή θεωρίες, στα οποία βασιζόμαστε και αποτελούν πρωταρχικές αξίες που πάντα λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη για κάθε επιλογή που κάνουμε.
Ο Χένρι Μπέργκσον (Γάλλος φιλόσοφος του 20ου αιώνα), είχε πει: "το μάτι βλέπει μόνο ότι ο νους είναι προετοιμασμένος να κατανοήσει". Το γνωμικό αυτό δεν περιγράφει μόνο τον "ορίζοντα" της όρασης, αλλά και τον "ορίζοντα" της κατανόησης. Μπορείτε να το διαπιστώσετε σε πολύ μεγάλο βαθμό, στην ερμηνεία της τέχνης. Ένα ποίημα, ή ένας πίνακας, ή ακόμα και ένα βιβλίο, αγγίζουν διαφορετικά τον καθ'ένα από εμάς αφού ένας προς ένα του δίνει διαφορετική ερμηνεία.

* Το μαγικό είναι όταν βρίσκεις κάποιον με πολύ κοντινή ερμηνεία στην δική σου. Τότε τα καταγεγραμμένα του μυαλού, συνειδητά και υποσυνείδητα είναι πολύ κοντά, και η σύνδεση μεταξύ των 2 απερίγραπτη.*

Κάπου είχα διαβάσει, ίσως πάλι και όχι, ότι "η απόλαυση του καλλιτέχνη έρχεται, όταν βλέπει πόσο διαφορετικά το έργο του αγγίζει τον αποδέκτη". Το άγγιγμα της τέχνης εδώ, αφορά τη "ματιά" που περιγράφει ο Μπέργκσον.
Αντίστοιχα ο Τομ Ρόμπινς, σε ένα από τα βιβλία του γράφει χαρακτηριστικά: "μπορούμε να αλλάξουμε τη πραγματικότητα, αλλάζοντας τον τρόπο που την αντιλαμβανόμαστε".
Έκβαση των παραπάνω? Αλλάζουμε την πραγματικότητα, αλλάζοντας τον ορίζοντα όρασης, ή με άλλα λόγια, όπως είναι το δικό μου μότο: "όλα είναι θέμα οπτικής γωνίας". Επιβεβαιώνοντας τα παραπάνω, ο Χιλ Ναπολέων (Αμερικανός συγγραφέας) αναφέρει πως: "οτιδήποτε το μυαλό μπορεί να συλλάβει και εσύ να πιστέψεις, μπορεί να συμβεί".
Καταλήγουμε λοιπόν στο ότι "η πραγματικότητα της ζωής μας και το κάθε συμβάν είναι αποτέλεσμα αυτών που ο νους πιστεύει και η προσοχή μας εστιάζει" ή αλλιώς, "για να αλλάξουμε τη ζωή μας αρκεί να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε / πιστεύουμε σε κάτι".
"Όλα είναι θέμα οπτικής γωνίας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου